Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ή ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αλμυρά κρουασανάκια αρκεί να ΜΗΝ προσθέσετε τα 60 γρ. ζάχαρης.

ΥΛΙΚΑ:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη)
60 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μία πρέζα αλάτι
180 ml γάλα
80 γρ. βούτυρο
2 αυγά χτυπημένα
1 βανίλια
1 κρόκος με 2 - 3 σταγόνες νερό για επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Σε μπολ βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι κι ανακατεύω.

- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα να γίνει χλιαρό (όχι καυτό). Βάζω το γάλα σε ένα ποτήρι.
- Στο ίδιο κατσαρολάκι, λιώνω το βούτυρο. Τραβώ από τη φωτιά, προσθέτω το γάλα και τέλος τα χτυπημένα αυγά, σιγά σιγά κι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτω το μείγμα τού γάλακτος στο αλεύρι και ζυμώνω 3 - 4 λεπτά να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, προσθέτω λίγο λίγο αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει άλλο.
- Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα κι αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 - 40 λεπτά.

- Αφού περάσει η ώρα, ξεφουσκώνω τη ζύμη ζυμώνοντάς την ελαφρά και τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη.
- Αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μου κι ανοίγω με το πρώτο μπαλάκι φύλλο, με διάμετρο 30 εκ.
- Κόβω το φύλλο σε 8 ίσα τρίγωνα. Προσθέτω σε κάθε τριγωνάκι μια κουταλιά μερέντα ή μαρμελάδα και τυλίγω (όπως φαίνεται στη φωτό). Τοποθετώ σε λαδόκολλα. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τα άλλα 2 μπαλάκια ζύμης.
- Περνώ τα κρουσανάκια από πάνω με τον αραιωμένο κρόκο.

- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο. Στους 250 πάνω - κάτω για 8 λεπτά και χαμηλώνω στους 200 με αέρα για άλλα 5 λεπτά.
- Γίνονται μούρλια, τόσο αφράτα!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου