Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΟΡΛΩΦ (παραλλαγή)




Το μοσχαράκι Ορλώφ, γίνεται κανονικά με τις φέτες των υλικών τοποθετημένες καθέτως, τη μία δίπλα στην άλλη. Σε αυτή την παραλλαγή, τοποθετώ τις φέτες οριζόντια, τη μία πάνω στην άλλη. Η νοστιμιά παραμένει η ίδια!

ΥΛΙΚΑ:

1,5 κιλό μοσχάρι νουά ή σπάλα (κομμένο σε μεγάλες μερίδες)
2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
8 - 10 φέτες γκούντα
8 - 10 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
λίγο ελαιόλαδο
μπεσαμέλ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

1 λίτρο γάλα ζεστό (γίνεται και με κρύο γάλα, απλά με το κρύο γάλα παίρνει περισσότερο χρόνο)
80 γρ. βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. αλεύρι
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Ετοιμάζω το κρέας. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, διότι θέλουμε το κρέας μας να είναι κρύο και αρκετά σφιχτό για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.
- Σε κατσαρόλα ή σε χύτρα ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, ίσα - ίσα να καλύψω τον πάτο.
- Βάζω το λάδι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Μόλις είναι έτοιμο το λάδι, χωρίς να χαμηλώσω τη θερμοκρασία, ρίχνω το κρέας μου και το τσιγαρίζω (θέλουμε να δημιουργηθεί αυτή η κρούστα γύρω - γύρω, η οποία θα επιτρέψει στο κρεατάκι μας να μη στεγνώσει, αλλά να κρατήσει μέσα όλα τα υγρά του κατά το μαγείρεμα).
- Μόλις τσιγαριστεί το κρέας, ρίχνω το σκορδάκι, προσθέτω ζεστό νερό να καλυφτεί το κρέας, αλάτι, πιπέρι (και όποιο άλλο μπαχαρικό σας αρέσει), καπακώνω την κατσαρόλα, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 1,5 ώρα (στη χύτρα, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης της, αν και εγώ στη χύτρα, αφού σφυρίξει, χαμηλώνω το μάτι και σιγοβράζω για τόση ώρα όση είναι και το βάρος τού κρέατος που μαγειρεύω).
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βάζω σε τάπερ, αφήνω να κρυώσει και βάζω στο ψυγείο.

- Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ (την επόμενη μέρα, ή όταν το κρέας έχει κρυώσει και σφίξει).
- Σε χαμηλό προς μεσαίο μάτι λιώνω το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτω το αλεύρι.
- Ανακατεύω για μισό λεπτό με σύρμα, να γίνει όλο ένα κολλώδες μείγμα.
- Χαμηλώνω το μάτι στο ελάχιστο. Εδώ θέλει υπομονή. Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά με κουτάλα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Όταν προσθέσω όλο τα γάλα, ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς να μη σβολιάσει και κολλήσει.Προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
- Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να πέφτει σχετικά αργά απ’ το σύρμα.

- Προχωρώ στη συναρμολόγηση.
- Κόβω το κρύο πια κρέας σε φέτες.
- Λαδώνω ένα ταψάκι και στρώνω τις μισές φέτες από το κρέας.
- Καλύπτω με ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ.
- Βάζω από πάνω τις μισές φέτες γκούντα και ζαμπόν (ή μπέικον) και ξανακαλύπτω με μπεσαμέλ.
- Συνεχίζω με το υπόλοιπο κρέας, στρώση μπεσαμέλ, γκούντα, και μπέικον.
- Τέλος, καλύπτω όλο το "κτισμένο" δημιούργημα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, τόσο από πάνω όσο και γύρω - γύρω.
- Τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 - 180 βαθμούς μέχρι να ροδοψηθεί η μπεσαμέλ (όπως στη φωτό, αυτό είναι κάτι που θα το δείτε με το μάτι).

Καλή επιτυχία! Γίνεται πεντανόστιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου