Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

DONUTS ΦΟΥΡΝΟΥ




ΥΛΙΚΑ:

2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/3 φλυτζανιού χλιαρό γάλα
1,5 φλυτζάνι γάλα
1/3 φλυτζανιού μαργαρίνη
1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
2 αυγά
4,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζανάκι του καφέ λιωμένο βούτυρο
1 φλυτζάνι ζάχαρη (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουτ. γλυκού κανέλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Ρίχνω τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, ανακατεύω να διαλυθεί κι αφήνω 10 λεπτά να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ, σε κατσαρολάκι βάζω το 1,5 φλ. γάλα με τη μαργαρίνη και ζεσταίνω μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη. Αφήνω να χλιάνει.
- Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζω το μείγμα της μαγιάς και προσθέτω το γάλα με τη μαργαρίνη. Ρίχνω το 1/4 φλ. ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και 2 φλυτζάνια από το αλεύρι. Χτυπώ με το μίξερ να ανακατευτούν καλά.
- Προσθέτω και τα υπόλοιπα 2,5 φλυτζάνια αλεύρι και χτυπώ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Σκεπάζω το μπολ κι αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, αλευρώνω πολύ καλά την επιφάνεια εργασίας μου, γιατί η ζύμη είναι ΠΑΡΑ πολύ κολλώδης. ΔΕΝ προσθέτω επιπλέον αλεύρι στη ζύμη.
- Αδειάζω τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και με αλευρωμένα χέρια την απλώνω έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ.
- Με κουπ πατ ή με ποτήρι, κόβω στρογγυλά (αν θέλω με ένα καπάκι από μπουκάλι κάνω τρύπα και στη μέση) και τοποθετώ τα σε λαδόκολλα με 2 εκ. απόσταση το ένα από το άλλο.
- Αφήνω 20 λεπτά να φουσκώσουν.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις για 10 - 15 λεπτά (ελέγχω πάντα με το μάτι).
- Μόλις τα βγάλω από το φούρνο, έχω έτοιμο το λιωμένο βουτυράκι και τα περνάω από πάνω με ένα πινέλο. Αμέσως μετά τα βουτώ στη ζάχαρη.

*Μπορείτε αν θέλετε με τη βοήθεια ενός κορνέ να τα γεμίσετε με σοκολάτα ή μαρμελάδα.
**Μπορείτε να τα καταψύξετε και όταν τα βγάλετε θα είναι φρέσκα όπως την πρώτη μέρα.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου