Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ




ΥΛΙΚΑ:

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι αλεύρι κίτρινο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1,5 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
σουσάμι για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Σε μια λεκάνη βάζω τα αλεύρια, ανακατεύω να αναμειχθούν και ανοίγω λακούβα στη μέση.
- Ρίχνω το λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το αλάτι, προσέχοντας να μην ακουμπήσουν η μαγιά με το αλάτι.
- Ρίχνω το ένα φλυτζάνι νερό κι ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά. Ανάλογα με το αλεύρι, βλέπουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό και προσθέτουμε λίγο - λίγο το υπόλοιπο νεράκι.
- Ζυμώνω για 10 λεπτά προσθέτοντας αν χρειαστεί αλευράκι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας (προσέξτε να μη ρίξετε πολύ και σκληρύνει η ζύμη).
- Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος (εγώ τη βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς, πάντα σκεπασμένη) για 45 λεπτά.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνω απαλά, λαδώνω το ταψί, πασπαλίζω με αλεύρι, τοποθετώ διαγωνίως τη ζύμη στο ταψί και την απλώνω, δίνοντας της το μακρόστενο σχήμα της λαγάνας.
- Ραντίζω τη λαγάνα με νερό (και λίγη ζαχαρίτσα διαλυμένη σε αυτό, προαιρετικά) και πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι.
- Πατάω το σουσάμι με τα χέρια μου για να κολλήσει.
- Σκεπάζω πάλι τη ζύμη και τη βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά (όχι παραπάνω) για να φουσκώσει πάλι.
- Αφού φουσκώσει λίγο, πατάω με τα δάχτυλα και κάνω βαθουλώματα.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και ψήνω για περίπου 30 λεπτά (ώσπου να ροδοκοκκινήσει, την ελέγχω με το μάτι).

Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη στο νερό που θα ραντίσουμε τη λαγάνα μας.

Έτοιμη η λαγάνα μας!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου