Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΑΦΡΑΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ DONUTS ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ GANACHE!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

(παντού χρησιμοποιώ το ίδιο ποτήρι ως μεζούρα)
4 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
2 βανίλιες
λίγο αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1,5 ποτήρι χλιαρό νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ GANACHE:

175 γρ. κρέμα γάλακτος
175 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
10 γρ. βούτυρο αγελαδινό
λίγο λικέρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Για τη ζύμη: σε μπολ βάζω τα υλικά με τη σειρά που είναι παραπάνω, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι, τις βανίλιες, το αλάτι, τις μαγιές και τέλος το νερό.
- Ανακατεύω αρχικά με μια κουτάλα και μετά ζυμώνω με τα χέρια.
- Σκεπάζω και αφήνω 1 ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη.

*Στο μεταξύ, ετοιμάζω τη ganache.
- Σε κατσαρολάκι βάζω την κρέμα γάλακτος να πάρει μια βράση.
- Τραβώ από τη φωτιά και ρίχνω μέσα στο κατσαρολάκι τα κομματάκια της κουβερτούρας. Αφήνω 1 λεπτό χωρίς να το πειράξω καθόλου.
- Μετά το 1 λεπτό, ανακατεύω να ομογενοποιηθούν η κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα.
- Τέλος προσθέτω το βούτυρο, το λικέρ κι ανακατεύω.
- Αφήνω να κρυώσει και βάζω στο ψυγείο να σφίξει.

- Μετά τη 1 ώρα, ξεφουσκώνω τη ζύμη και επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη λαδόκολλα (επειδή κολλάει αρκετά η ζύμη) ανοίγω με τα χέρια μου φύλλο πάχους 1 - 1,5 εκ.
- Με ένα ποτήρι κόβω κύκλους και αφήνω επίσης, επάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα. Αν θέλω, μπορώ με ένα καπάκι από μπουκάλι να κάνω και τρύπα στη μέση.
- Καλύπτω με μια πετσέτα και αφήνω περίπου 30 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.

- Μετά από μισή ώρα, επιστρέφω στα donuts που έχουν ξαναφουσκώσει.
- Σε κατσαρόλα βάζω σπορέλαιο και το βάζω να κάψει.
- Αφού κάψει το λάδι, σε μάτι που φτάνει στο 9 χαμηλώνω στο 6. Αν το μάτι φτάνει στο 3, χαμηλώνω στο 2 και τηγανίζω τα donuts μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Βγάζω τα donuts και τα τοποθετώ σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι που τυχόν έχει μείνει.
- Αφού κρυώσουν, τα βουτώ στη ganache και σερβίρω.

Γίνονται ονειρεμένα!!!

Εναλλακτικά μπορείτε, μερικά λεπτά μετά το στράγγισμα, να τα βουτήξετε σε ζάχαρη. Αν δεν κολλάει η ζάχαρη, λιώστε λίγο βουτυράκι, περάστε τα donuts με ένα πινέλο και μετά βάλτε τα στη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου