Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΓΩΤΟ ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ




Το κλασικό παγωτό της Θεσσαλονίκης!

Για την παρασκευή τού παγωτού θα χρειαστούμε μαρέγκες, καραμελωμένα αμύγδαλα και φυσικά το ίδιο το παγωτό. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, αγοράζοντας έτοιμα τις μαρέγκες και τα καραμελωμένα αμύγδαλα, αλλά η πραγματική απόλαυση (εννοείται!) είναι τα φτιάξουμε όλα μόνοι μας! Οπότε...

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΡΕΓΚΕΣ....

Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30 μαρέγκες.

1ος ΤΡΟΠΟΣ:

ΥΛΙΚΑ:

3 ασπράδια αυγών (προσοχή να μην έχουν ίχνος κρόκου)
175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
2 σταγόνες λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το μυστικό στους μπεζέδες είναι το πολύ καλό χτύπημα.
- Σε μπολ βάζω τα ασπράδια και χτυπώ με το μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα πολύ καλά μέχρι να φουσκώσουν και να στέκονται, ακόμα κι αν γυρίσω ανάποδα το μπολ!
- Αρχίζω να προσθέτω τη ζάχαρη λίγη - λίγη. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Τέλος προσθέτω τη βανίλια και το λεμόνι.
- Προθερμαίνω το φούρνο μας στους 90 - 100 βαθμούς.
- Στρώνω λαδόκολλα σε ταψί την οποία στερεώνω με λίγο μείγμα στις 4 άκρες και με κουτάλι ή κορνέ τοποθετώ μπαλίτσες από το μείγμα μας.
- Ψήνω για 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς να ανοίξω το φούρνο.
- Αφήνω να κρυώσουν πριν τους βγάλω από το ταψί.

2ος ΤΡΟΠΟΣ:

ΥΛΙΚΑ:

4 ασπράδια (όσο το δυνατότερο φρέσκων) αυγών σε θερμοκρασία δωματίου (ΠΡΟΣΟΧΗ: χωρίς ΙΧΝΟΣ κρόκου!)
1 κούπα (225 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ μια πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλια (αν δεν έχετε, βάλτε σκόνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Σε μεταλλικό μπολ βάζω τα ασπράδια, τη ζάχαρη (και το αλάτι) και ανακατεύω με αυγογδάρτη/σύρμα να ενωθούν.
- Σε κατσαρολάκι βάζω νερό να βράσει. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, βάζω από πάνω το μεταλλικό μπολ (σαν μπεν μαρί) και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά και αρχίζω να χτυπώ το μείγμα με το μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα. Προσθέτω και τη βανίλια.
- Χτυπώ περίπου 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να στέκεται.
- Σε λαμαρίνα στρώνω λαδόκολλα την οποία στερεώνω με λίγο μείγμα στις 4 άκρες.
- Αρχίζω να δημιουργώ τα μαρεγκάκια με κουτάλι ή κορνέ.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 περίπου ώρες, χωρίς να ανοίξω καθόλου το φούρνο.
- Μετά το πέρας των 2 ωρών, σβήνω και αφήνω τα μαρεγκάκια μέσα μέχρι να κρυώσει τελείως ο φούρνος.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ....

ΥΛΙΚΑ:

250 γρ. αμύγδαλα - εγώ χρησιμοποιώ ψημένα και αλατισμένα (μπορείτε να βάλετε και περισσότερα αν θέλετε, ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο)
250 γρ. ζάχαρη
(Αν αυξήσετε την ποσότητα των αμυγδάλων, αντίστοιχα θα αυξήσετε και την ποσότητα της ζάχαρης. Η αναλογία είναι 1:1)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Ετοιμάζω μια λαδόκολλα την οποία αλείφω με αραβοσιτέλαιο (για να βάλουμε μετά τα καραμελωμένα αμύγδαλα να κρυώσουν).
- Σε λαμαρίνα στρώνω λαδόκολλα. Βάζω τα αμύγδαλα αραιά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 5 - 7 λεπτά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη μισή ποσότητα της ζάχαρης. Λιώνω τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με το που λιώσει, προσθέτω αμέσως και τη υπόλοιπη ζάχαρη.
- Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη και πάρει το χρώμα της καραμέλας, κατεβάζω το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνω αμέσως τα αμύγδαλα και ανακατεύω. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα, προσέχοντας να μη γίνουν τα αμύγδαλα μια μεγάλη μάζα, διότι η καραμέλα στερεοποιείται πολύ γρήγορα.Προσεκτικά γιατί η καραμέλα καίει πάρα πολύ!
- Βάζω -όσο το δυνατόν πιο απλωμένα- τα καραμελωμένα αμύγδαλα στη λαδόκολλα που ετοίμασα νωρίτερα με το αραβοσιτέλαιο. Αφήνω να κρυώσουν και τα κόβω σε κομμάτια με ένα μαχαίρι (μη χρησιμοποιήσετε multi, διότι θρυμματίζει τα αμύγδαλα και κυρίως την καραμέλα).

- Η καραμέλα που θα μείνει μέσα στο τηγανάκι θα στερεοποιηθεί και θα μείνει κολλημένη. Μη πανικοβάλλεστε! Αφήστε το με λίγο ζεστό νεράκι και η καραμέλα θα διαλυθεί αμέσως!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ:

500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
1 ζαχαρούχο
500 γρ. κρέμα γάλακτος full fat
250 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
250 γρ. κουβερτούρα για το γλάσσο επικάλυψης
1/2 - 3/4 κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος για το γλάσσο σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Τρίβω την κουβερτούρα και την αφήνω στην άκρη.
- Χτυπώ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και τη βάζω στο ψυγείο.
- Σε άλλο μπολ, χτυπώ τη φυτική κρέμα και όταν αφρατέψει προσθέτω σταδιακά το ζαχαρούχο.
- Αφού είναι έτοιμη η κρέμα και "στέκεται", προσθέτω την τριμμένη κουβερτούρα, σπάω και ρίχνω μέσα τις 20 - 22 μαρέγκες και τέλος τα 200 γρ. από τα καραμελωμένα αμύγδαλα (τις υπόλοιπες μαρέγκες και τα υπόλοιπα αμύγδαλα τα κρατάμε να γαρνίρουμε στο τέλος το παγωτό μας).
- Τέλος, προσθέτω και τη σαντιγύ που ετοίμασα στην αρχή και ανακατεύω με σπάτουλα (απαλά να μη χαθεί ο όγκος) να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.

- Ετοιμάζω 2 φόρμες καλύπτοντάς τις με μεμβράνη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακρόστενη, στρογγυλή, σπαστή, ακόμα και την κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση).
- Μοιράζω το παγωτό στις φόρμες, καλύπτω με τη μεμβράνη και τοποθετώ στην κατάψυξη για 12 ώρες.
- Μετά το πέρας των ωρών, ετοιμάζω το γλάσσο επικάλυψης. Σε μπεν μαρί, λιώνω τα 250 γρ. κουβερτούρα μαζί με το γάλα (για να είναι πιο ρευστή) και περιχύνω τα παγωτά. Ενώ είναι ακόμα σχετικά νωπή η σοκολάτα, σπάω τις υπόλοιπες μαρέγκες από πάνω και προσθέτω και τα υπόλοιπα καραμελωμένα αμυγδαλα. Πιέζω ελαφρά να κολλήσουν στη λιωμένη σοκολάτα.
- Βάζω πάλι στην κατάψυξη για ακόμα 12 ώρες να σφίξει η κουβερτούρα και να παγώσει ικανοποιητικά το παγωτό.

Το παγωτό μας είναι έτοιμο! Ναι, είναι σχετικά χρονοβόρο, αλλά πιστέψτε με...αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο μας!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου