Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

600 γρ. αλεύρι φαρίνα - που φουσκώνει μόνο του (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη)
1 ποτήρι ρετσίνα
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 - 2 αυγά
(Αν θέλετε να γίνει νηστίσιμη η ζύμη, απλά δεν προσθέτετε τα αυγά. Η ζύμη θα γίνει πιο τραγανή με αυτόν τον τρόπο)
1 κρόκος με 2 - 3 σταγόνες νερό για επάλειψη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:(εννοείται ότι η συνταγή δεν εκτελείται αποκλειστικά με αυτή τη γέμιση.Μπορεί η γέμιση να είναι ό, τι θέλετε, τυρί, σπανάκι, κοτόπουλο κ.α.)

750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
λίγο σκορδάκι
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λίγη σάλτσα
200 γρ. τριμμένη φέτα
200 γρ. τριμμένο γκούντα/παρμεζάνα ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

- Ετοιμάζω τον κιμά. Τσιγαρίζω το κρεμμυδάκι με το σκορδάκι. Προσθέτω τον κιμά και τον γυρίζω να τσιγαριστεί. Προσθέτω όλα τα μπαχαρικά και τη σάλτσα, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω ανακατεύοντας πού και πού για 10 - 15 λεπτά περίπου, να μαγειρευτεί ο κιμάς.
- Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, σβήνω το μάτι και προσθέτω τη φέτα και το κασέρι. Ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη να χλιάνει.

- Ετοιμάζω τη ζύμη. Βάζω όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνω καλά. Αν κολλάει η ζύμη, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να μη κολλάει. Προσοχή: προσθέτω σταδιακά το εξτρά αλεύρι, διότι αν πέσει περισσότερο απ' όσο χρειάζεται, η ζύμη μας θα σκληρύνει πολύ και θα σπάει.

- Η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή, οπότε και δε χρειάζεται πλάστης για το άνοιγμα τού φύλλου.
- Αλευρώνω ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας μου και ανοίγω μεγάλο φύλλο πιέζοντας τη ζύμη με τις παλάμες μου.
- Με κουπ πατ στρογγυλό, κάνω κύκλους (το δικό μου έχει διάμετρο 12 εκ.).
- Μοιράζω τη γέμιση και κλείνω σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας καλά για να μην ανοίξει η ζύμη στο ψήσιμο.
- Τοποθετώ τα πιτάκια σε λαδόκολλα και τα περνάω με τον κρόκο που έχω αραιώσει με το νερό.

- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 βαθμούς με αέρα για 15 - 20 λεπτά περίπου(με το μάτι). Ελέγχω στα 15 λεπτά αν έχουν ψηθεί από την κάτω πλευρά. Αν έχουν ψηθεί από κάτω, είναι έτοιμα.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου